Forma ami megTart

2009 február 10. | Szerző: |

 


Forma, ami megTart









Az angol tart szó jelentése:

tart 1. fanyar, kesernyés, savanykás

tart 2. keserű, csípős, maró

tart 3. gyümölcslepény, torta

Nem tudom, mi a jó szó arra a tortára, aminek ropogós alapja kör alakú, recés szélű formában sül ki. De csinálni tudom. Van nekem belőle egy verhetetlen flamand almás-rácsosom. Ami nagy. Én pedig a kicsi, tenyér méretű tortácskákra hegyeztem magam már mióta. Egyrészt mert ebből egyszerre több ízesítésűt is lehet csinálni, márpedig nálunk csak egyben értenek egyet: hogy mindenki másfajtát akar. Apám citromosat, nagynéném vaníliásat, én kávésat, Gergőnek mindegy, csak s-el kezdődjön és i-re végződjön, de az legyen csokislekvárosgyümölcsös. Eszterlány nem nyilatkozik. Szóval vettem én 6 kicsi formát, vajaztam, sütöttem, aztán vakartam, feszegettem, nagykéssel döfködtem. Hiába. A tészta úgy döntött, egybeforr a formácskával, úgy hogy egy nukleáris robbanófej se távolíthatja el őket egymástól. Ásó, kapa, kisformácska. De aztán eljött a nap, amikor is forradalmi változásokat eszközöltem a recepten.( Hogy miben áll a változás, azt ne kérdezze senki, mert az eredetit elfelejtettem.)


Hideg vaj ¾ csésze, 1,2 cm-es darabkákra vágva

Liszt 2 csésze

Cukor ¼ csésze

Só kis teáskanállal

Jéghideg víz 1/3 csésze


Ha összevegyültek a hozzávalók, a vizet apránként kell adagolni, mert –és hiába mondjátok hogy én összeesküvéselmélet-hívő vagyok,mert igenis! -a liszt nem mindig ugyanolyan. A tésztának olyan állagúnak kell lennie, hogy elváljon az edénytől, és lehet hogy ehhez nem fog annyi vizet felvenni. Kivajazom a kis formácskáimat, liszt nem kell, mert így ropogósabb. Következik az elmaradhatatlan szurkálás, hogy ne duzzadjon fel, és be a sütőbe 200 fokra, 20 percre nagyjából. Ha teljes kiőrlésű vagy új liszttel kísérletezek, akkor tűpróbáig sütöm. Aztán kiveszem őket a formából, EGY mozdulattal, és ezt nagyon bííííííírom! Most a kreatív rész jön. Körülbelül mindent rátehetsz, ami gyümölcs és desszert néven fut. Ha terhes vagy, jöhet az uborka, a sósakról máskor esik majd szó. Most lett vaníliapuding-áfonyazselével, csokikrémes kávés, és fahéjas-almás.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!