Tökös, csokis…kex.
2009 február 10. | Szerző: Citranila |
„Zsanna vagyok, 33 éves, kekszevő.” Ez lenne a kezdőszövegem az Anonim Süteményfüggők gyűlésén. Folytatnám mint a körünkben nagyrabecsült szakértő, G.A.: a csokisat, a mogyorósat, a lukasat, a töltöttet…a narancsosat, zabpelyheset, korpásat…
Sok mindent tudok felhozni mentségemre.
1. Családon belül erősödik a biomozgalom, ezzel egyenes arányban csökken a bolti készkekszek vásárlása. (A nagyszülők is megfertőződtek.)
2. Közel költöztünk a sulihoz, ezért folyamatos nálunk a siserehad, akik persze rohantukban szívesen felmarnának ezt-azt. Ha jót akarunk az idegeinknek és a bútorszövetnek-ez a kettő összefügg-akkor valami nemhabosegyszerűenmegfoghatóehetőt adunk.( Persze csak amikor nincsenek a kisház tetején,ott már mindegy.)
3. Én- bevallom, hiszen ez már aligha súlyosbíthat a helyzetemen- kávézom. Sokat. Márpedig amellé valamit eszegetni kell… alighanem a teázók is szembekerülnek ezzel a gyötrő ténnyel. (Az élet nehéz. )
Bár most éppen 25 fok van kint, én szigorúan ragaszkodom a novemberi képzettársításokhoz, és sütőtökös kekszet készítek. Ugyan többlépcsős, de ezért is anyuka-üzemmódos: míg megsül a tök, lehet mosni/főzni/netezni 🙂
I.
40 dkg liszt (Ecofood tönköly fehérliszt)
10 dkg csoki (Lindt egészmogyorós tej)
2 tk szódabikarbóna
csipet só
3 tk fahéj
II.
10 dkg margarin (Liga)
40 dkg cukor ( a legandalítóbb őszi íz: barnacukor-vaníliáscukor felezve)
40 dkg tök
további extrák: dió. mazsola, zabpehely, mandula, kandírozott gyümölcs…és a lejtőn nincs megállás.
Sütőben kisütöm a tököt, (de az se baj, ha előző napról búslakodik) és összekeverem az első csoportot. A tábla csokit rusztikus apró darabokra tördeljük, és igen, megálljuk hogy a szánkba rakosgassuk, ezzel elszabotálva a keksz világrajöttét.
Utána egy másik edényben összekeverjük a tököt meg a többit. Ezt a ragacsos, cukortól és sülttöktől illatozó masszát szintén nem esszük meg (ez a süti kész jellempróba), hanem nagyon óvatosan összeforgatjuk a másik csoporttal.
És kész, nem kell tovább szenvednünk, mehet a 170 fokos sütőbe 20-25 percre.
Kiskanálnyi gömböket szoktam formázni, sütőpapírra. Pár perc múlva olyan illat fog szálldosni, hogy nem győzöd kivárni a húsz percet. Ilyenkor lehet fahéjas-habos kávét főzni, vagy egy narancsos Lapsang Suchongot.
Ebből az adagból 50-60 keksz lesz, azt nem számítva, hogy hány százalék akad fenn a minőségellenőrzésen. (vagyis még melegen eltűnik a szakács szájában). Na és ott a személyzet…az én kuktám például természetbeni fizetségért dolgozik.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: