Jogaim vannak…
2009 február 12. | Szerző: Citranila |
Gyorsan, hektikusan élek. Jó lenne, ha több órából állna a nap, és maximális lenne a stamina pontszám.De mivel ennyiből áll, megpróbálok minél több dolgot belezsúfolni. Két dolog szent: a gyerek és az evés. Ebből következik,(nem az hogy megeszem a gyereket) hogy ezekre tudatosan lassítom magam. Nehéz, mintha a fogamat húznák, annyira ideges tudok lenni a szöszmötöléstől. De bizonyos sebesség fölött összemosódik a táj. Szeretteinkel lenni, enni szintén veszít a minőségéből, ha gyalogkakukkban nyomjuk.
Úgyhogy szereztem egy Slow Food könyvet, hogy kiműveljem magam lassú és gourmet csigának.
A Slow Food az a nemzetközi mozgalom, amely az egyes országok és régiók étkezési hagyományainak, a helyi “étkultúrának“, a “gasztrokulturális” sokrétűségnek a megőrzése, védelme érdekében jött létre. A helyhez kötődő termények, termékek, élelmiszerek, ételek, étkezési hagyományok támogatására alakult civil szerveződés
A helyi értékek védelme Magyarországon még fontosabb, mint sok más országban. A globális hatások, a gazdasági világverseny körülményei között a hagyományos, jó ízű, megszokott termékek háttérbe szorulnak, és kellő támogatás nélkül végleg el is tűnhetnek.
Mindezekkel a Slow Food – az agrár-marketingtõl a helyi gazdasági érdekek védelmén túl az ízlés és kultúra támogatásáig, az „ember-szabású” életmód elosegítéséig – egy nagyon átgondolt, sokrétű küldetést valósít meg.
A küldetés fő elemei: a biodiverzitás védelme, az íz-nevelés, a termelők és fogyasztók szorosabb kapcsolatának biztosítása.
A helyi értékek védelme Magyarországon még fontosabb, mint sok más országban. A globális hatások, a gazdasági világverseny körülményei között a hagyományos, jó ízű, megszokott termékek háttérbe szorulnak, és kellő támogatás nélkül végleg el is tűnhetnek.
Mindezekkel a Slow Food – az agrár-marketingtõl a helyi gazdasági érdekek védelmén túl az ízlés és kultúra támogatásáig, az „ember-szabású” életmód elosegítéséig – egy nagyon átgondolt, sokrétű küldetést valósít meg.
A küldetés fő elemei: a biodiverzitás védelme, az íz-nevelés, a termelők és fogyasztók szorosabb kapcsolatának biztosítása.
A Slow Food alapgondolata szerint jogunk van az ízekhez, a nyugodt étkezéshez, mint a rohanó élettel szembeni elsõ lépéshez. Jogunk van a biológiai sokféleséghez, a helyi, kis közösségek által megtermelt termények és termékek megóvásához. Jogunk van a városok nyugalmának, a gasztronómiai és más kulturális értékeknek a védelméhez. Meg kell kímélnünk magunkat a gyorsétkezdék egyneműsítõ hatásaitól, az élelmiszer-tömegtermelés mindennapi globalizációs hatásaitól.
Tudjátok, hogy a gyanúsítottakat Mirandizálni kell. Na most a ferdén szedett részek a mi Gasztro-Mirandánk. Belépek egy étterembe legközelebb, elsorolom a jogaimat.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: