Signore Citrom, a szürke eminenciás
2009 február 10. | Szerző: Citranila |
Vannak aztán a sütiverzum szürke eminenciásai, akiknek szerény, semmitmondó külseje olyan 1-2 komponensű ízorgiát takar, ami után a legszőrösszívűbb gasztroblogger is lehidal. Ilyen az olasz citromos süti.
(A citrom, nekem szívem csücske, amúgy is minden téren nagy játékos.
A szappanfaalakúakrendjébe tartozó illatos sárga gyümölcsöt hosszú pályafutása során alkalmazták a mérgezés ellenszereként, hatásosnak vélték kígyómarás ellen, szívbetegeknek. Hatásos vizelethajtónak, izzasztónak, vérzést elállító, sebösszehúzó szernek, használták csuklás elállítására, gyógyították vele a gyulladt torkot, a reneszánsz kor elején pedig a levét a pestis gyógyszerének hitték.)
Összekötvén a kellemest a hasznossal, fogjunk 4 citromot, reszeljük le a héját, és mivel ezen a ponton már el is vesztette csinos külsejét, ki is facsarhatjuk.
Egy tálba tegyünk 2,5 dl joghurtot, egy citrom levét, héját.
Ehhez hozzáöntünk 20 dkg lisztet, 10 dkg grízt, 35 dkg cukrot, 2 kávéskanál szódabikarbónát és egy kicsi sót. Összekeverjük, míg ragacsos, folyékony masszát kapunk, ezt csak beleöntjük a kivajazott tepsibe, és 200 fokon kb 20 perc alatt kisütjük. A sütőből áradó bódító citromillattól megrészegülve elkészítjük a szirupot, ami olyan egyszerű, mint nyári napokon a megoldás: 2,5 dl víz, 25 dkg cukor, és a maradék 3 citromunk leve és héja, valamint egy kis kanál citromsav.
Egy edénybe öntjük a vizet és a cukrot- barna nádcukorral fantasztikus kesernyés, melaszos ízvilágot tudunk elérni-és a citromlevet. Felforraljuk,és megpróbáljuk távol tartani tőle magunkat, ami limonádéhívőknek kész tortúra lesz.
A sütit kivesszük a sütőből, és mint egy eszét vesztett ámokfutó, félcentinként agyonszurkáljuk. A brutális tettet nem késsel, hanem villával követjük el, aki a Helyszínelőket nézi, ne is olvasson tovább. A forró sütire rákanalazzuk a szirup felét, majd alufóliával letakarjuk a tetthelyet 15 percre. Ezután rálocsoljuk a maradék szirupot, és megint lefedjük.
Miután kihűlt, kockákra vágjuk. A legremegőbb kezű gasztroamatőrnek is max 30 perce alatt létrehozható eredmény egy olyan süti lesz, melybe ha beleharapunk, az édes-savanyú lé kicsorog a puha, szivacsos, a szélein mégis ropogós tésztából.
Az igazán hedonisták citromfagylalttal és cukrozott citromfű-levélkékkel fogyasztják.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: